Diensten

Waterzijdig inregelen

Het instellen van de radiatoren van de cv-installatie wordt 'waterzijdig inregelen' genoemd. Als dit gedaan is stroomt door alle radiatoren precies de hoeveelheid warm water die nodig is om die ruimte optimaal te verwarmen.

Vraag bij vervanging van de cv-ketel om de installatie waterzijdig te laten inregelen. Is dit bij de installatie niet gebeurd, dan loont het ook om dit achteraf alsnog te (laten) doen. Met een goed ingeregelde cv-installatie bespaar je al snel €100,- per jaar.

Waterzijdig inregelen in het kort

Het regelen van de waterstroom door de radiator doe je bij voorkeur door de voetventielen onder aan de radiator (in de afvoerleiding) te verstellen. Zijn er geen voetventielen dan kan het bijvoorbeeld ook door de radiatorknop te verwijderen en daar de waterstroom te verkleinen of te vergroten. Het doel van waterzijdig inregelen is het optimaliseren van temperatuurverschil van de aanvoerleiding naar de radiator en de leiding die het water retourneert naar de cv-ketel. Idealiter is de verhouding tussen retourleiding- en aanvoerleidingtemperatuur 0,8. Bijvoorbeeld 60 graden aanvoer en 48 graden retour (48/60 = 0,8). Hoe verder je het voetventiel dichtdraait (en je de radiator afknijpt) hoe groter het temperatuurverschil wordt, maar hoe minder warmte de radiator in die kamer afgeeft.

Wij hebben de expertise in huis om uw woning volledig waterzijdig in te regelen.

Vraag hier naar meer informatie of een passende offerte voor het waterzijdig inregelen van uw cv systeem.

Informatie aanvraag: waterzijdig inregelen

Techniek Nederland Erkend installateur Erkend leerbedrijf